Kérdése van? info@metime24.hu

Egy filmet nézek, amiben Houdini is szerepel. Amit nem tudtam, de utána olvastam, hogy ő is magyar volt.

A filmben, amikor megkérdezték, hogyan csinálja, azt válaszolta: – Kiürítem az elmémet és egy dolgot hagyok benne. Csak a szabadságra koncentrálok. Nem tudom, hogy valóban mondta ezt vagy sem, de valószínűleg ez volt az ő titka.Az, hogy egyetlen dolog maradt csak az elméjében. Egyhegyűség, ahogy a jóga gyönyörűen megfogalmazza.Vajon mennyivel volt könnyebb ez a fajta tiszta tudatállapot az ő idejében? Amikor lényegesen kevesebb volt a külső inger. Lassabban haladt az idő és a dolgok is körülöttük. Amikor heteket kellett utazni, hogy elérjenek egy távoli helyre. Amikor egy levélváltás ugyanennyi időbe tellett, mert a levelek is az emberekkel utaztak.Miben más ma? Kapsz egy üzenetet és aki írta, azonnali reakciót vár. Az idősebb korosztály még érti, de a fiatalok nem, hogy nem kötelező egyből válaszolni csak azért, mert megcsippan a telefon. Sőt még elsőbbséget sem élvez egy személyes beszélgetéssel szemben. Ha messzi vidékre készülünk, csak felugrunk a repülőre és még aznap vagy másnap egy teljesen más világban találjuk magunkat. A termények beérési idejét nem kell megvárnunk, mert a boltok polcain fagyasztva megtalálunk mindent. Rengeteg eszköz vesz minket körül, amik hangot, fényt és leginkább sugárzást bocsátanak ki magukból. Nagy elvárásokat támaszt felénk a környezetünk: otthon, család, munkahely és még nyomasztanak a mai kornak megfelelő elvárások is, hogyan nézzünk ki, hogyan viselkedjünk. Sorolhatnám tovább, de felesleges, mert érted Te is, mire gondolok.Minden pillanat és minden történés reakciót vár el tőlem. Most. Azonnal. Folyamatos a nyomás, hogy menni kell valahova, intézni kell valamit azonnal, mert lemaradok. Hogy lehet akkor csak úgy lenni és kiüríteni az elmét? Egy dolgora koncentrálni egyhegyűen?Ehhez bizony szükség van valamilyen technikára. Nem azt állítom, hogy tanult technika kell legyen, egy bizonyos tudatossági szinten már ez magától jöhet.

Hallottam egy elméletről, az Occam borotvája, mely szerint mindig a legegyszerűbb megoldás a helyes. Mi lehet vajon annyira egyszerű, hogy észre sem vesszük, hogy élünk is vele? A légzésünk. Mert az csak van és megtörténik magától, minden különösebb figyelem és erő befektetése nélkül. Az elmédet soha nem fogod tudni kiüríteni, lecsendesíteni anélkül, hogy a légzésedet ne kontrollálnád. Ne gondolj semmire, jön az instrukció a jógaórán, meditációs órán! Na persze. Azonnal bekúszik a következő a programod, az elintéznivalód, a gyerek, a főnököd az elmédbe. Vagy a másik: – Hagyd, hogy jöjjenek a gondolatok, csak ne gondold tovább őket! Mire észreveszed magad, már az első gondolatot rágod egy ideje.Mi lenne, ha elengednéd a görcsös semmire sem akarok gondolást és csak elkezdenéd figyelni a légzésedet? Mert akkor már meg is találtad a legegyszerűbb megoldást. Belégzés, kitágulás. Kilégzés, összeszűkülés. Aztán egy kis idő után észreveszed, hogy légzésszünetet is tartasz. Magával ragad ez a csodálatos folyamat, ami eddig is veled is volt, csak nem annyira tudatosan. Viszont most minden pillanatában benne vagy. Szinte azt érzed, hogy eggyé válsz vele. Nincs más, csak a lélegzet. Most, ebben a pillanatban. Mert minden lélegzet egyszeri és megismételhetetlen és benne tart a mostban. Nem fogsz az előző belégzésre gondolni és nem gondolkodsz előre, hogy vajon hogyan történik a következő kilégzés. Megérkezik és benne leszel, ahogyan az összes lélegzetvételedben. És már meg is tetted, azt amire vágysz: kiürítetted az elmédet. Nem számít van-e vacsora, be kell-e vásárolni hozzá… Egy dolog van, csak a lélegzeted. És ez egy csodálatos állapot. Éppen az, amire mindannyian vágyunk, hiszen ma annyira sűrű és intenzív az életben minden körülöttünk.Engem elvarázsol a jóga, mert csodálatosan egyszerű és megoldást ad arra, hogyan vond ki magad a környezeted negatívan befolyásoló hatásai alól. Technikákat ad, amikkel harmóniába kerülsz önmagaddal és ezáltal el tudod fogadni a helyzetedet, sőt a többi embert is. Persze nem állítom, hogy azonnal bekövetkezik. De a változás elindul és ezt garantálom, hogy érezni is fogod.Várlak szeretettel a Harmonizáló és stresszoldó jóga kurzusomon és a Maradj középen! kurzusomonon, ahol megtanulhatod a leghatékonyabb technikákat, amivel visszanyerheted az egyensúlyodat!

október 27, 2020

Rólunk

A metime24 az önmagadra szentelt minőségi idő,amikor bármit csinálhatsz ami örömet jelent. Minden ami a személyes fejlődésed segíti hiszen mindannyiunknak a belső harmónia megteremtése a cél. Legyen az önfejlesztés, sport, egészséges táplálkozás, szépségápolás. Velünk hiteles előadók segítségével inspirálódhatsz, fejlődhetsz. Adj időt magadnak, magadra! Mert ez az idő feltölt energiával és segít, hogy jobban megismerd önmagad!
top