Kérdése van? info@metime24.hu

Talán az egyik legmélyebbre süllyedni az életben egy ilyen találkozás által lehet, még a pszichopata sem tud olyan kínkeserves lelki fájdalmakat okozni, mint a szadista rejtett nárcisztikus. Azonban nem ritka, hogy a kettő kombinált változatát kapjuk, hiszen a legtöbb személyiségzavar mellé társbetegségek is társulhatnak.

Az egész folyamat amit vele átélsz, mivel a nevében is benne van rejtett módon zajlik, ezért brutál nehéz felismerni, ha még sosem találkoztál vele, mivel elképzelni sem tudod, hogy valaki olyan szadista, hogy azt élvezi, ha mindenki szenved körülötte. Könnyebb a dolgod, ha előtte volt már igaz társad és van viszonyítási alapod, hiszen felismered milyen vagy te magad egy jó kapcsolatban, és milyen egy rossz kapcsolatban.

A megérzéseid azok, amelyekre mindig, minden helyzetben érdemes hallgatni és a szavak erejét pedig ki kell tudni zárni, helyette a tetteket figyelni. A rejtett nárcisztikus mellett olyan érzés lenni, mintha egy állandó frusztráltságot sugározna kifelé. Egy fullasztó és örökös belső feszültséget érzel mellette, amikor a közelében vagy és mikor nagyon messze akkor is. Aki erre hajlamos abban elindítja a megfelelési kényszert és máris csapdába esett. Ez a megfelelési kényszer abban nyilvánul meg, hogy úgy érzed valami rosszat követtél el és neked muszáj segítened neki. Ezt az érzést ő maga generálja benned. Ez az elején egy rossz megérzésként jelenik meg, de ha nem vagy még elég mélyen az önismereti úton akkor ezt hajlamos vagy kizárni. Olyan érzés mellette lenni végig, mintha rácsatlakozna az energiáidra és kiszipolyozná belőled az összes életenergiát azaz magát az életet úgy, hogy észre sem veszed. Minél több időt töltesz el mellette annál nehezebb tőle szabadulni a Stockholm szindróma miatt.

Amikor találkozol vele, egy visszahúzódó, már-már szégyenlős és szemérmes személyiséget látsz, akit meg kell menteni – legalábbis ezt a látszatot kelti. Ehhez egy hamis udvariasság és egy kínosan a tökéletességre törekvő jellem társul, minden cselekedete előre kimért, és azonos mindenkivel szemben (tehát nem túl kreatív), de ez mind csak a látszat valójában az emberek sajnálatára hajt. Emögött az álarc mögött egy rendkívül gátlástalan ember lakozik, egy végtelenül rossz entitás. Aki hatalmas egóval rendelkezik belül, hiszen alapvetően hülyének néz mindenkit és lenézi azt, akiből sajnálatot tud kiváltani, holott erre hajt. Eleinte sajnáltatja magát, hogy milyen szemét volt vele az összes eddigi exe és, hogy egyik sem volt normális. Az a szó, hogy bolond volt, sokszor elhangzik. Ez az első furcsa jel, mert érzed, hogy valami nagyon nem stimmelhet az illetővel, ha mellette mindenki megbolondul. Elhessegeted. Már az első hetekben kezdődik egy szappanopera jellegű cirkusz körülötte, és a lényeg az, hogy mindig ő az áldozat és ez a cirkusz állandó. Ez annak köszönhető, hogy folyamatosan nyomkodja az emberek fájó pontjait, úgy hogy a körülötte lévő emberek ezt észre sem veszik, mert bábokat csinál belőlük. Őt kergetik az exek, akikkel soha nem szakította meg a kapcsolatot, bár ezt állítja, ő az akit zaklatnak, holott pont ellenkezőleg.

A végtelen ellentmondások embere. Ő az, aki mindenkinek próbál segíteni holott megkeveri az üstben a szart minden egyes találkozásnál. Nem bírja a nyugalmat. Számára a nyugalom az hányingert keltő és ez az unalom az, ami kikészíti, mert mások szenvedéséből nyer energiát, ezért nincs megnyugvás. Ő az, akinek rendkívül rossz gyerekkora volt és erre fogja azt, hogy nehéz vele az élet, azaz szavakkal úgy bánt, hogy megsemmisülve érzed magad mellette. Hozzáteszem a nehéz gyerekkor abszolút nem mentség arra, hogy bántalmazóvá váljon valaki. Sokunknak volt kegyetlen gyerekkora, mégsem lett belőle bántalmazó.

A lufi azonban hamar kippukkan. Képtelenség ezt az álarcot hosszú ideig viselni amelyet az elején magára ölt: a számodra tökéletes társat. Onnantól kezdve, ahogy levette az álarcát, te ott fogsz állni leforrázva és azt a kezdeti idillt próbálod visszahozni, amelyet az elején előadott neked. Eredménytelenül. A folyamat a leértékelés szakasza, amikor is elkezdi a játszmát. Elszórja a kis „szeretet” morzsákat az úton és te kiéhezve, kúszva követed hogy elérd azt a célt, amelyet valójában sosem fogsz többé: a kiinduló helyzetet, a kezdeti idillt. Az emberi agyban különböző biokémiai folyamatok indulnak el a hormonális rendszernek köszönhetően, amelynek hatására az emberi test megpróbálja túlélni az őt ért hatalmas stresszhatást. Ezért nehéz szabadulni egy ilyen kapcsolatból, a testünk a nagy mennyiségű stresszt nem élné másképp túl, csak ha így megvicceli az agyunkat. A fogvatartottak is ezért viselkednek furcsán fogvatartóikkal szemben, egy ilyen nehéz élethelyzet után. Azt érzik, hogy szeretik a fogvatartójukat, mert bár bánt végül kis színlelt gondoskodást nyújt. Ha ezt felismertük, akkor tudunk lépni.

A helyzet az, hogy minél több időt töltünk el egy ilyen ember mellett, annál nehezebb a kilépés a fent említett folyamatok miatt mire kiürül az emberi agy és helyreáll a normalitás, hosszú idő. A másik problematika pedig az, hogy nem tudsz tőle könnyen szabadulni. Zsarol mindennel és mindenkivel: gyerekeiddel, anyagilag ellehetetlenít addigra már. Olyan érzés vele lenni, mintha egy pitbull harapott volna meg, a szájzár miatt nehéz leválasztani magunkról. Érdemes minden kapcsolatot megszakítani vele és az úgynevezett no contactot bevezetni: tiltás és törlés mindenhonnan, de főleg a valóéletből. Azonban, ha vége az útnak sokat tanulhatunk belőle. A nárcisztikus ember egy görbetükröt tart felénk, amelybe ha belenézünk megláthatjuk saját félelmeinket. Olyan félelmeinket tárhatják fel, amelyek elvezethetnek saját gyengepontjaink felé. Ezeket később megerősítve, erősebbek leszünk, mint valaha voltunk. Amit fontos tudni róluk, hogy tudatosan cselekednek. Görbetükröt tartanak felénk, hogy rátapinthassanak a gyengepontjainkra, amelyeket nyomogatva érik el az emberek kötődését feléjük. Ők ebben profik. Ez egy igen tanulságos önismereti út, ha végigmegyünk rajta.

Horváth Andrea

február 6, 2021

Rólunk

A metime24 az önmagadra szentelt minőségi idő,amikor bármit csinálhatsz ami örömet jelent. Minden ami a személyes fejlődésed segíti hiszen mindannyiunknak a belső harmónia megteremtése a cél. Legyen az önfejlesztés, sport, egészséges táplálkozás, szépségápolás. Velünk hiteles előadók segítségével inspirálódhatsz, fejlődhetsz. Adj időt magadnak, magadra! Mert ez az idő feltölt energiával és segít, hogy jobban megismerd önmagad!
top